Fotograf: Christine Jelvemo


Dalmatinerns historia


Dalmatinern är en mycket gammal ras vars ursprung är oklart. Det finns tavlor från 15-1600-talet  med hundmotiv av prickiga hundar som liknar dagens dalmatiner.

I den nuvarande rasstandarden anges Kroatien som rasens hemland men ursprungslandet spekuleras i hurvida det kan vara Egypten, Grekland, Italien mfl.

På Englands gods och rikare gårdar fanns dalmatinern redan på 1700-talet. Den användes då främst som stallhund och följeslagare till vagn. Hundens uppgift var att vakta stallet, tillhörigheterna och hästarna mot främlingar både på gården men även på resande fot. Här började en avel med en utpräglad revirkänsla och följsamhet till sitt ekipage utvecklades med selektiv avel i rasen.

Dalmatinern levde i stallet tillsammans med andra dalmatiner men även andra gårdsdjur varpå rasen fortfarande har lätt för att hållas tillsammans med andra djur.

England anses idag vara det land som haft störst påverkan på rasen.


Dalmatinern har funnits på SKK´s utställningar i Sverige sedan sekelskiftet men var under 50-talet en nästintill utdöende ras i Sverige. Ann-Marie Hammarlund, kennel Dallas, lyckades med sin framgångsrika hane Kief lägga grunden till dalmatinerns utveckling i Sverige. Ann-Marie har med sina kunskaper och intressen bidragit till att rasen är vad den är idag.


De senaste århundradet har dalmatinern haft många användningsområden. Brandkåren i USA använde dalmatinern till att bära redskap samt att spåra människor i rökfyllda hus.

Dalmatinern har använts som vakthund, rapportör och minhund. De har även utbildats till ledarhundar för funktionsnedsatta människor.

Dalmatinern som gärna lär sig konster har även varit cirkushund.Dalmatinern idag


Dalmatinern är idag en sällskapshund som stormtrivs när hela familjen är samlad.  Rasen är oftast lugn inomhus och energisk utomhus, de älskar att få springa fritt.

Dalmatiner tycker om att vara tilltags men kan också vara envis. De är ofta väldigt matdrivna så mycket är de villiga att göra för en liten godisbit.

En rastad och nöjd dalmatiner myser gärna ner sig i soffan..


Dalmatinern används inom de flesta hundsportsaktiviteter, allt från lydnad till spår och drag. Rasen är mångsidig och älskar att följa med sin familj på äventyr.


Dalmatinertillhör rasgrupp 6.